Με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή περισσότερων από 300 ανθρώπων, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το 8ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην ιστορική αίθουσα τέχνης του Μεγάρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Φ.Α.Α.Θ.. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης, «Η Γλώσσα μου, η Δύναμή μου», αναδείχθηκε μέσα από πολυδιάστατες δράσεις που προώθησαν τη γλώσσα, την παράδοση, και τον πολιτισμό μας, ενισχύοντας τους δεσμούς Ελλάδας, Κύπρου και της ελληνικής διασποράς.
H Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της: “Το φετινό μας θέμα, «Η Γλώσσα μου, η δύναμή μου», αναδεικνύει τη βαθιά μας πίστη στη γλώσσα ως θεμέλιο της ταυτότητάς μας και ως μέσο που ενώνει γενιές, πολιτισμούς και λαούς. Η ελληνική γλώσσα, με την ιστορία της που χάνεται στα βάθη των αιώνων, δεν είναι απλώς εργαλείο επικοινωνίας· είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, ο τρόπος με τον οποίο νοηματοδοτούμε τον κόσμο και εκφράζουμε τις αξίες, τις εμπειρίες και τα όνειρά μας. Ο Σύνδεσμός Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου έχει ως στόχο να ενδυναμώνει τον απανταχού Ελληνισμό, να διαφυλάσσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να εμπνέει όλες τις γενιές, από τα παιδιά και τους νέους έως τους μεγαλύτερους, με δράσεις που προάγουν την ελληνική γλώσσα, τη φιλαναγνωσία, την παράδοση και τη δημιουργικότητα. Το Πολιτιστικό Πανόραμα δεν είναι απλώς μια εκδήλωση· είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας και δικτύωσης. Αναδεικνύει τον μοναδικό πλούτο του Ελληνισμού, προβάλλει τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τις επιστήμες και προσφέρει ευκαιρίες για δημιουργικούς διαλόγους και ανταλλαγές. Οι δράσεις μας εμπνέονται από τις αξίες που μας ενώνουν: Τη γλώσσα μας, που αποτελεί δύναμη και πολιτιστικό θησαυρό. Την παράδοση μας, που διατηρεί τις ρίζες και τη συνέχεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Τη νεολαία μας, που είναι η ελπίδα και η κινητήρια δύναμη του μέλλοντος. Το έργο μας ωφελεί όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τον απανταχού Ελληνισμό, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με τις ρίζες μας και προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από τη διαφύλαξη και τη διάδοση της γλώσσας και των αξιών μας, ενδυναμώνουμε τις κοινότητες μας και δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας με τους Φιλέλληνες του εξωτερικού. Το Πολιτιστικό Πανόραμα είναι μια γιορτή της γλώσσας, της τέχνης και του πολιτισμού με κέντρο τον άνθρωπο και τη φύση. Ας την αξιοποιήσουμε για να ενισχύσουμε τη σύνδεσή μας με τις ρίζες μας και να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση για το μέλλον.” Η Διάρθρωση του 8ου Πολιτιστικού Πανοράματος του ΣΠΕΚ 13-14/12/2024 στη Θεσσαλονίκη
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε στις 17:30 με την προσέλευση των συμμετεχόντων και συνεχίστηκε με επίσημους χαιρετισμούς από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, τον Δρα. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Αντιπρόεδρο ΣΠΕΚ, τον Δρα. Ανδρέα Σταματόπουλο, Επίτιμο Αντιπρόεδρο ΣΠΕΚ, τον Ελευθέριο Πλουτάρχου, Επίτιμο Μέλος ΣΠΕΚ. Ακολούθησαν οι σημαντικές απονομές βραβείων «Η Κλείς του Πολιτισμού» στον κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Υφυπουργό Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης, στον κ. Στέλιο Αγγελούδη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο Φ.Α.Α.Θ. Έπειτα ανακοινώθηκε το “Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2024 στον Καθηγητή κ. Αθανάσιο – Μελέτιο Δημόπουλο, Πρύτανης ΕΚΠΑ, και στον Επιστήμονα – Επιχειρηματία κ. Σάββα Τσίβικο, Ύπατο Πρόεδρο της AHEPA. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε το Βραβείο Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου στους συγγραφείς κ. Μάνο Κοντολέων και κ. Κλείτο Ιωαννίδη.
Ακολούθησε η εισήγηση της κας Άννας Τενέζη, με θέμα «Η Δύναμη της Γλώσσας», που καθήλωσε το κοινό, καθώς και η εισήγηση της κας Μαίρης Σταυρινίδου – Ευθυμίου για “Το Θάυμα της Γλώσσας”, που γέμισε συγκίνηση το ακροατήριο. Η πρώτη ημέρα του 8ου Πολιτιστικού Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με το μουσικό αφιέρωμα «Διαδρομές στις Γλώσσες του Κόσμου», με τη σοπράνο Κατερίνα Μακρή και την πιανίστα Πελαγία Κοντομάρκου, έκλεισε τη βραδιά μελωδικά.
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε παρουσιάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις. Ξεκινώντας με την παρουσίαση της ανθολογίας «Η Γλώσσα μου, η Δύναμή μου», από τους ίδιους στους συνετελεστές της, οι οποίοι ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού, ένα έργο βασισμένο στον ομώνυμο διαγωνσιμό ποίησης και πεζόμορφου στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Α’ Βραβείο: Όλγα Καλύβα “Θαυμαστή Υπόκλιση”. Β’ Βραβείο: Μαρία Μπίμπη “Οι Λέξεις μου” και Παναγιώτης Νοτόπουλος “‘Υθλος”. Γ’ Βραβείο: Αθανάσιος Νοτόπουλος “Γλώσσα – η Χρυσή Πύλη”.
Ακολούθησε ο Δυναμικός – Καινοτόμος Διαγωνισμό Express & Impress, δίνοντας βήμα σε νέους και καταξιωμένους δημιουργούς να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα και ταυτόχρονα να παρουσιάσουν τα έργα και τις δημιουργίες τους με την ευρύτερη δύναμη της γλώσσας μέσα από τέχνη, λογοτεχνία, και επιστήμη. Το βραβείο του διαγωνισμού “Express & Impress” απέσπασε η Θάσια ποιήτρια κα Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου με το έργο της “Ο Θρόνος της Αγάπης”. Ο διαγωνισμός Express & Impress ενθουσίασε το κοινό με την αλληλεπιδραστική και παραστατική παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων μέσα σε 7 λεπτά! Ταλαντούχοι συμμετέχοντες με πάθος και πρωτοτυπία, δημιουργίες – μαρτυρίες της δύναμης της ελληνικής γλώσσας να εκφράζει τα βάθη της ψυχής και τα όνειρα του ανθρώπου.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις για το θέμα “Η Γλώσσα μου, η Δύναμή μου” από τους επιστήμονες Σωτήρη Αργυρού, Δρ. Σωτηρούλα Βασιλείου, Δρ. Χρήστο Ντικμπασάνη, Άννα Τενέζη, Δρ. Λία Βαρμπομπίτη, Δρ. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη και άλλους.
Έπειτα ακολούθησαν παρουσίασεις των εκδόσεων, έντυπων και ηλεκτρονικών, του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου από εκλεκτούς συγγαρφείς: Θεοδοσία Τουφεξή, Αντιγόνη Ηλία, Γιάννη Λιώρη, Λευτέρη Πλουτάρχου, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη κ.α.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου προσφέρει μια συλλογή από έντυπες εκδόσεις – βιβλία που αναδεικνύουν τη λογοτεχνική δημιουργία, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου – eBooks, audiobooks, videobooks και music books – είναι διαθέσιμες ελεύθερα και δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του, στηρίζοντας τη φιλαναγνωσία και την ελεύθερη πρόσβαση όλων στη γνώση και τη μάθηση. Πρόκειται για ένα έργο που υπηρετεί την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ισότητα στην πρόσβαση στη γνώση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα δεύτερο μουσικό πρόγραμμα, που συνδύασε παραδοσιακά, κλασικά και σύγχρονα τραγούδια, αφήνοντας μια αξέχαστη αίσθηση στο κοινό από τη σοπράνο Κατερίνα Μακρή και τον πιανίστα Σταύρο Αγαπατιάν.
Οι συμμετέχοντες ενίσχυσαν με δωρεές το έργο του ΣΠΕΚ μέσα από τη λαχειοφόρο αγορά, διεκδικώντας μοναδικά δώρα, όπως Διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, Ακτοπλοϊκά εισιτήρια, Καλλιτεχνικά δώρα και άλλα.
Χορηγοί της εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Farcom S.A., BlueStar Ferries, τη SEAJETS, Φούρνοι Λεμονής, Lidl, Μασούτης, Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας, SOLOMOS Web RadioTV, 5* Archontiko Metsovou Luxury Boutique Hotel, 5* Hermionion Hotel, Κοζάνη, 4* Aigai Hotel, Άγιος Αθανάσιος, 4* Nymfes Hotel Spa, Λουτρά Πόζαρ, 4* A for Art Design Hotel, Θάσος, Blink Tattoo Studio, Beyond Nails, JB Hair Salon, Χειροπλάθι.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου έχει αφιερώσει το έργο του στη διατήρηση και την προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου, ενώνοντας ανθρώπους από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη διασπορά. Κάθε εκδήλωση, κάθε συνεργασία, κάθε δράση μας στοχεύει στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και την ενίσχυση των δεσμών που μας συνδέουν ως λαό. Στο ταξίδι αυτό, οι συνεργάτες μας, οι υποστηρικτές μας και οι συμμετέχοντες αποτελούν τη δύναμή μας. Το 8ο Πολιτιστικό Πανόραμα επιβεβαίωσε τον ρόλο του ΣΠΕΚ ως γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απανταχού Ελληνισμό. Μέσα από τη δύναμη της γλώσσας, των τεχνών και του πολιτισμού, ο ΣΠΕΚ συνεχίζει να εμπνέει και να ενισχύει τους δεσμούς της ελληνικής διασποράς. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας και σας περιμένουμε στο επόμενο Πολιτιστικό Πανόραμα!
Ας και δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας με τους Φιλέλληνες του εξωτερικού. Το Πολιτιστικό Πανόραμα είναι μια γιορτή της γλώσσας, της τέχνης και του πολιτισμού με κέντρο τον άνθρωπο και τη φύση. Ας την αξιοποιήσουμε για να ενισχύσουμε τη σύνδεσή μας με τις ρίζες μας και να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση για το μέλλον.”
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Tags:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ