Η φωτογραφική έκθεση "Καρυάτις" συνεχίζεται στη Σαντορίνη

Ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης συνεχίζει να αιχμαλωτίζει με το «Caryatis» στη Σαντορίνη. 

Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη – Μετά την επιτυχία της πρώτης του έθεσης, «Caryatis: Έκθεσις Άλφα», ο καταξιωμένος φωτογράφος Γιώργος Τατάκης επιστρέφει με ένα νέο καλλιτεχνικό κεφάλαιο: «Caryatis: Έκθεσις Βήτα».
 
22 Διεθνή Βραβεία
 

 
Εγκαίνια: 5 Σεπτεμβρίου, 19:00 - 23:00
Διάρκεια Έκθεσης: 5 Σεπτεμβρίου - 25 Οκτωβρίου
Χώρος διεξαγωγής: Symposion cultural center, Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη.


Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ο Γιώργος Τατάκης παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σειρά από έντεκα έργα από το έργο «Caryatis», που συμπληρώνονται από τρία έργα από το προηγούμενο έργο του «Ethos». Αυτή η έκθεση, που φιλοξενείται από κέντρο πολιτισμού Symposion στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, σηματοδοτεί τη δεύτερη εισαγωγή στο έργο του.

Με το «Caryatis», ο Τατάκης αποτυπώνει με μαεστρία τη γοητεία της γυναικείας τοπικής ενδυμασίας, ζωγραφίζοντας μια ταπισερί που εκτείνεται σε εποχές. Κάθε εικόνα αφηγείται μια ιστορία – έναν φόρο τιμής στο παρελθόν της Ελλάδας και μια γέφυρα στο μέλλον της. Το έργο έχει αποσπάσει 22 διεθνή βραβεία.

Στην καρδιά του Μεγαλοχωρίου στη Σαντορίνη, το κέντρο πολιτισμού Symposion προσφέρει ένα ειδυλλιακό σκηνικό για αυτό το εικαστικό ταξίδι. Ακριβώς όπως η ομορφιά του νησιού μαγεύει, οι εικόνες του Τατάκη μεταφέρουν τους θεατές σε μία φαντασιακή σφαίρα όπου η παράδοση και η τέχνη εναρμονίζονται.

Ο φωτογράφος:

Ο Γιώργος Τατάκης δημιουργεί εικόνες σχετικές με τις παραδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το έργο του χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες: στο πρώιμο έργο του «Ήθος», το οποίο παρουσιάζει τα παραδοσιακά δρώμενα ανά την Ελλάδα και στο μεταγενέστερο «Καρυάτις», το οποίο επικεντρώνεται στις γυναικείες τοπικές ενδυμασίες. Η δουλειά του εκτίθεται διεθνώς σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, Μουσείο Fragonard στις Κάννες, Somerset House στο Λονδίνο κ.α.) και δημοσιεύεται σε τοπικά και διεθνή εκδοτικά μέσα (New York Times, National Geographic, LFI της Leica κ.α.). Στη φωτογραφική του πορεία, έχει αποσπάσει 22 διεθνή βραβεία ενώ το αρχείο του φυλάσσεται στα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Αντιπροσωπεύεται από το διεθνές πρακτορείο INSTITUTE Artist.

Ο φωτογράφος παράλληλα διατηρεί στενή συνεργασία με σημαντικούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας κας Βασιλικής Χρυσανθοπούλου και το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος μέσω της Διευθύντριας Ερευνών κας Παρασκευής Κανελλάτου. Μία από τις σημαντικές συνεργασίες του με τις συγκεκριμένες ερευνήτριες είναι και η συμμετοχή του με φωτογραφικό-εθνογραφικό υλικό του στον φάκελο «Καρπάθικο Γλέντι» (https://karpathiko-glendi.net/) ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων) το έτος 2019.
 
Έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία:

1) «Throw away your camera & become a photographer», ένα δοκίμιο για την τέχνη της φωτογραφίας, το οποίο έχει αποσπάσει άριστες κριτικές, συμπεριλαμβανομένης κριτικής πέντε αστέρων από το Readers’ favorite.

2) «OLYMPOS: From Karpathos island to Byzantium», ένα φωτογραφικό λεύκωμα για την παράδοση της Ολύμπου Καρπάθου, στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής.

Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει λάβει το πτυχίο του αλλά και τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Heriot-Watt University του Εδιμβούργου στην Σκωτία. Η αγάπη του για την τέχνη και τη φωτογραφία στην πορεία τον οδήγησε στο να αλλάξει το επάγγελμά του προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά με το κέντρο πολιτισμού Symposion:

Το Symposion είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων εμπνευσμένες από τις εννέα μούσες των τεχνών. Το Symposion ανήκει και διευθύνεται από την Argy Κακίσση (Διευθύνων Σύμβουλος) και τον Γιάννη Πανταζή (Μουσικός Διευθυντής/Μουσικός/Artisan Οργάνων), οι οποίοι οραματίζονται μια καθηλωτική εμπειρία μουσικής, τέχνης και μυθολογίας για τους καλεσμένους τους.

Ο προγραμματισμός του Symposion είναι επηρεασμένος από τη διαχρονική συνάφεια της ελληνικής μυθολογίας με τη σημερινή ζωή. Το Symposion προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία μέσα από διαδραστικές περιηγήσεις, εργαστήρια, εκθέσεις vintage οργάνων και πρωτότυπες παραστάσεις. Ο προγραμματισμός του Symposion απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά, στην τοπική κοινότητα και σε διεθνείς ταξιδιώτες.

Οι αρχιτεκτονικά μοναδικοί χώροι του Symposion στο Μεγαλοχώρι, που χτίστηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον τεχνίτη και οινοποιό Ζωρζή Ιωάννη Σαλίβερο, στέγαζαν κάποτε τις οινοποιητικές του εγκαταστάσεις και τα ζώα του. Το Μεγαλοχώρι είναι ένας οικισμός που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και οι ιστορικές του οικίες και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του έχουν διατηρηθεί με αγάπη. Το Symposion έχει ανακαινιστεί με ιδιαίτερη προσοχή στον μοναδικό χαρακτήρα των κτιρίων, τη θέση τους στη ζωή του χωριού και στην ιστορική σημασία τους για το νησί.
Νεότερη Παλαιότερη