Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, εκ μέρους των Ιδρυτών, των Μελών, των Φίλων και των Συνεργατών του ΣΠΕΚ εκφράζει με συγκίνηση και δέος θερμά συγχαρητήρια προς το Επίτιμο Μέλος του και Μέλος της Επιτροπής του ετήσιου Θεσμού του ΣΠΕΚ "Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του", Δρα Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς εξελέγη ως νέο, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα της Γλωσσολογίας. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς η Έδρα της Γλωσσολογίας της Ακαδημίας παρέμενε κενή από το 1941, μετά τον θάνατο του Γεώργιου Χατζιδάκι (1848 – 1941) , “πατέρα” της ελληνικής γλωσσολογίας. Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Ισόβιο μέλος και Πρόεδρος (2019) του Ριζαρείου Ιδρύματος. Η εκλογή του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη αποτελεί αναγνώριση και ύψιστη επιβράβευση του εντυπωσιακού σε ποσότητα και ποιότητα έργου του σε ποικίλους κλάδους της γλωσσολογίας, με επίκεντρο τη διαλεκτολογία, τη λεξικογραφία, την εκπαιδευτική γλωσσολογία, τη γλώσσα και το ύφος νεοελλήνων λογοτεχνών. Αποκορύφωμα του επιστημονικού του έργου είναι η σύνταξη και επιμέλεια του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας που του είχε αναθέσει, το 2003, η Ακαδημία Αθηνών, και το οποίο είχε κυκλοφορήσει και ως πρόσθετη έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γεννήθηκε το 1948 στην Ανατολή Ιεράπετρας, του νομού Λασιθίου της Κρήτης. Είναι παιδί πολυμελούς οικογένειας με οκτώ παιδιά. Πτυχιούχος (1971) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης (1972-1976). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1976) με τη διδακτορική διατριβή Phthano. Ein Beitrag zur griechischen Wortforschung («Φθάνω. Συμβολή στη νεοελληνική λεξικογραφία»). Διετέλεσε συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών (1977-1983), ειδικός επιστήμονας (1979-1981), έκτακτος Καθηγητής (1982) και Καθηγητής πρώτης βαθμίδας (1983-1993) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης απ' όπου μετακλήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993-2000). Από το 2000 έως το 2015 υπηρέτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Münster της Γερμανίας (1989, ηλεκτρονική λεξικογραφία, σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών), Αθηνών (1990-1991), Κύπρου (1994, 1997, 2011), Θράκης (2001-2002), Γρανάδας (2006, νεοελληνική λεξικογραφία, σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών) και Frederic University, Cyprus (2010). Υπήρξε εξωτερικός αξιολογητής των Πανεπιστημίων Πατρών, Κύπρου και Χονγκ Κονγκ. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων με θέματα της ειδικότητάς του σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Πραγματοποίησε διάφορες έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α. (1983), Reading και Cambridge της Αγγλίας (1987, 1990). Έργο ζωής για τον κύριο Χαραλαμπάκη είναι το “Χρηστικό Λεξικό της Νεολληνικής Γλώσσας” της Ακαδημίας Αθηνών. Το Λεξικό ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε, μετά από αρκετές δυσκολίες το 2014 οπότε και εκδόθηκε. Από το 2019 η πρώτη έκδοση του Λεξικού έχει εξαντληθεί. Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται πυρετωδώς η νέα, βελτιωμένη και εμπλουτισμένη δεύτερη έκδοσή του, την οποία έχει επιμεληθεί αποκλειστικά ο ίδιος.
Αντώνης Μπαλασόπουλος
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, εκ μέρους των Ιδρυτών, των Μελών, των Φίλων και των Συνεργατών του ΣΠΕΚ εκφράζει με συγκίνηση ευχές θερμών συγχαρητηρίων προς το Επίτιμο Μέλος του ΣΠΕΚ και Μέλος της Επιτροπής του Θεσμού "Βραβείο Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου του", Δρα Αντώνη Μπαλασόπουλο, Αν. Καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Συγγραφέα, για τη σημαντική επιτυχία - διάκριση, καθώς το βιβλίο διηγημάτων του με τίτλο "Ο Κύβος και άλλες ιστορίες", εκδ. 24 Γράμματα, απέσπασε το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας της Κύπρου στην κατηγορία Διήγημα/νουβέλα, ενώ η ποιητική του συλλογή "Το βιβλίο των πλασμάτων", εκδ. Σαιξπηρικόν, κατετάγη στα επικρατέστερα για βράβευση στην κατηγορία έργα. Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκτός του πανεπιστημιακού και ερευνητικού του έργου, που επικεντρώνει σε ζητήματα συγκριτικής λογοτεχνίας, πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας, έχει δημοσιεύσει δημιουργική πρόζα, ποίηση και διήγημα σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά στη Βρετανία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Άριστα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1991. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Magister Artium) στις Αγγλικές Σπουδές (με διάκριση), University of Minnesota, Twin Cities, 1994. Διδακτορικό (Doctor of Philosophy) στις Αγγλικές Σπουδές, με δευτερεύουσα ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία και τις Πολιτισμικές Σπουδές, University of Minnesota, Twin Cities, 1998. Έχει διατελέσει ερευνητικός υπότροφος του Princeton University (2004-05). Έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα University of Minnesota (ως βοηθός καθηγητή), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως μεταπτυχιακός συνεργάτης), Dartmouth College (ως διδάσκων του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών) και University of California, Santa Cruz (ως επισκέπτης καθηγητής). Συγκριτικές σπουδές στην Ουτοπία· Αμερικανική πεζογραφία του 18ου-19ου αιώνα· Λογοτεχνική γεωγραφία και σημειωτική παραγωγή του χώρου· Κριτική θεωρία, ιδιαίτερα Μαρξισμός, θεωρία εθνικισμού, αποικιοκρατίας και παγκοσμιοποίησης· Θεωρία του μυθιστορήματος· Πολιτική θεωρία· Οπτική κουλτούρα, ιδιαίτερα κινηματογράφος.
Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και ο Επιστήμονας - Συγγραφέας Δρας Τίτος Χριστοφίδης, σας προσκαλούν το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, 17:30 ώρα Ελλάδος, στην 6η Διαδικτυακή Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του ΣΠΕΚ με θέμα συζήτησης τη νέα ποιητική συλλογή του Δρα Τίτου Χριστοφίδη με τίτλο "Της Ταραγμένης Θάλασσας το Νυφικό", που κυκλοφορεί ως eBook, από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΣΠΕΚ και διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη και αξιοποίηση μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο του ΣΠΕΚ www.cultural-association.org στην παρούσα υπερσύνδεση. Μπορείτε να δηλώσετε τώρα συμμετοχή για να λάβετε άμεσα τη διεύθυνση συνεδρίασης στην εφαρμογή ΖΟΟΜ. Η συνεδρίαση διαρκεί μία ώρα. Όλοι οι συμμετέχοντες που έχουν μελετήσει το βιβλίο, θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν και να σχολιάσουν, σύντομα και περιεκτικά, ένα ποίημα ή μια στροφή ή έναν στίχο που επέλεξαν από την ποιητική συλλογή. Ο ποιητής θα μας μιλήσει για το έργο του και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου θα παρουσιάσει μια συνοπτική κριτική προσέγγιση. Όλες οι συναντήσεις της Δ.Α.Δ.Α. προβάλλονται ζωντανά, διαδικτυακά, στο κανάλι YouTube του ΣΠΕΚ, στη σελίδα του ΣΠΕΚ στο Facebookκαι στην ιδιωτική ομάδα μελών του ΣΠΕΚ στο Facebook. Έπειτα παρουσιάζονται μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org στη σελίδα της Δ.Α.Δ.Α. και επικοινωνούνται διεθνώς μέσα από το ενημερωτικό δελτίο ΩΡΕΣ. ΣΤΕΙΛΤΕ EMAIL ΣΤΟ info@cultural-association.org ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΖΟΟΜ.
Η Τέχνη Ευεργετεί και Ευεργετείται
Ο Θεσμός «BOOKS AND GIFTS GALLERY» του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ συνιστά έναν ηλεκτρονικό εκθεσιακό χώρο, δομημένο με τη μορφή του ηλεκτρονικού πωλητηρίου (e–shop), για Μέλη, Φίλους, Φιλότεχνους και Χορηγούς Ευεργέτες του Σωματείου. Σε αυτόν παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών μελών μας, Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων, αλλά και βιβλία και είδη χειροτεχνίας. Επιπλέον η Gallery αποτελεί γέφυρα μεταξύ δημιουργών και Ευεργετών Χορηγών, ελληνόφωνων και ξένων, που επιλέγουν έργα για να τα αποκτήσουν. Το “BOOKS AND GIFTS GALLERY» συμβάλλει στην Πολιτιστική Διπλωματία του ΣΠΕΚ που διενεργεί – στην προκείμενη περίπτωση μέσω εικαστικών και των εκδόσεων του. Συγκεκριμένα η εν λόγω Gallery διαμεσολαβεί, πληροφορεί και εξυπηρετεί ηλεκτρονικά τους φιλότεχνους αγοραστές σε 24-ωρη βάση, σε όλα τα σημεία του κόσμου, Ευεργέτες, Φίλους, Μέλη του ΣΠΕΚ, φιλαναγνώστες και φιλότεχνους. Η πρόσβαση τους για επίσκεψη, αξιολόγηση, επιμόρφωση, προσφορά και ζήτηση είναι εύκολη και καλύπτει τις εξής κατηγορίες:
Α. Βιβλία (Εκδόσεις από τον ΣΠΕΚ, σπάνια βιβλία, λεξικά, λευκώματα κ.ά.)
Β. Εικαστικά (πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, κεραμικά, αγγειοπλαστικά κ.ά)
Γ. Χειροτεχνία (κεντήματα, δαντέλες, πλεκτά, ταπισερί, τάπητες, ξυλόγλυπτα κ.ά.)
ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ
να συμμετέχετε με Χορηγία / Ευεργεσία προς τον ΣΠΕΚ ή με έργο δικό σας ή
αντικείμενο της συλλογής σας στις πιο πάνω κατηγορίες Α ή Β ή Γ,
παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@cultural–association.org ή επιλέξτε τα έργα τέχνης που σας ενδιαφέρουν, καταθέστε την παραγγελία σας και διαδώστε το μήνυμά μας.